Wednesday, September 2, 2009

AKHIRNYA.....AKU BEBAS JUA

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah....

Setelah begitu lama saya tidak update blog saya nie, akhirnya pada malam ini Allah telah memberikan saya kesempatan untuk meneruskan proses pengupdatean SafarKu dI BumI Syam ini.

Sebelum saya memanjangkan lagi penulisan saya, saya ingin memohon jutaan kemaafan, really2 sorry, alf afwan, sumimasen kepada anda yang membaca blog saya. Saya sedar akan betapa lamanya saya tidak menulis apa2 dlm blog ni. Ramai antara sahabat2 saya yang mengomel...."Acad, bila ko nak update blog ko?"..."Abang Acad, saya tengok blog abang tak update pape pon...update la"...maaf ye sahabat2 sekalian. Saya tahu saya sudah melukakan hati anda semua...insyaAllah saya akan teruskan penulisan saya, bersama berkat doa daripada kalian.

Alhamdulillah, kini saya bebas, bebas dari tahun dua pengajian dan akan melangkah masuk ke tahun ketiga. Dua ataupun tiga hari yang lalu, saya menyemak markah final exam saya bagi summer sem di website JUST. Markah bagi subjek Immunology dan Natural Resources sudah pun keluar. Alhamdulillah, setelah dimasukkan markah immune dalam kiraan muaddal tahunan saya, saya melepasi had minimun untuk melepasi tahun dua. Manakala bagi subjek Public Health pula, apa pun markah yang saya dapat akan menaikkan muaddal tahunan saya...target saya untuk mendapatkan muaddal tahunan lebih daripada 70...harap2 kalau tak dapat tahun ni, saya akan berusaha untuk tahun hadapan, insyaAllah.

Saya menulis entry ini pada malam terakhir saya di Jordan sebelum saya berlepas pulang ke negara tercinta, Malaysia. Alhamdulillah, Allah telah memberikan saya kesempatan untuk saya pulang beraya bersama keluarga di tanah air. Terasa sekejap sahaja masa berlalu. Pejam celik, kita sudah pon selesai minggu pertama Ramadhan. Bagaimanakah kita telah mengisi masa Ramadhan kita semasa hari2 tersebut? Adakah ibadat puasa kita, solat tarawikh kita yang kita lakukan benar2 ikhlas untuk Allah s.w.t ataupon kita sekadar mengikut tradisi...sampai je Ramadhan, kita kena puasa, sampai je Ramadhan kita kena solat tarawikh?? Saya ingin mengajak anda semua untuk menghayati sepotong ayat Al-Quran yang berbunyi:

Wahai orang-orang yang beriman diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang terdahulu moga-moga kamu bertaqwa
Kalau dapat kita lihat, Allah meletakkan di hujung ayat kalimah "la3alla" yang membawa maksud "moga2". Tidak semestinya dengan kita berpuasa, kita akan menjadi orang yang bertaqwa.

"Kalau macam tu, penat jela kita puasa tapi tak dapat ape2!!"
.

Ya...seandainya puasa yang kita jalankan itu hanya sekadar mengikut tradisi Ramadhan, tidak disertakan dengan niat yang ikhlas, tidak mengerti hakikat dan tujuan sebenar Ramadhan dan puasa....maka puasa itulah yang sia2, malah orang tersebut yang berpuasa tidak mendapat apa2, melainkan penat, lapar dan dahaga.

Emm...jam telah menunjukkan pukul 4 pagi waktu di Irbid. Saya harus berhenti di sini untuk bersahur. Setelah itu, saya akan mengemaskan beberapa lagi barang untuk berangkat pulang ke Malaysia. InsyaAllah, sampai di sana nanti saya akan meneruskan penulisan saya, mungkin akan menceritakan tentang perbezaan suasana Ramadhan di Malaysia dan di Jordan.

Wassalam...

nota kaki:

JUST : Jordan University of Science and Technology
muaddal : peratusan

2 comments:

Anonymous said...

alhamdulillah..tahniah krn berjaya menamatkn pengajian tahun dua..bestnye dpt puasa sama2 dgn family..semoga selamat smpai di msia

dR ArshaD said...

to anonymous....

terima kasih....segala2nya itu adalah milik Allah....syukur itu jgn di lupa..."sekiranya kamu bersyukur, nescaya akan Aku tambah nikmat2 kamu"